interjuÉvekkel ezelőtt már fókuszba került a magnézium, mint a szervezetünk számára egyik legfontosabb ásványi anyag. Akkor a sportolók szempontjából vizsgáltuk jelentőségét és biológiai hatását. Most a magnézium-hiányt és annak körülményeit tekintjük át Dr. Kovács Gergely ortopéd-sebész és sportorvos szakorvossal a Sportkórház egykori sebész főorvosával, aki a korábbiakban is segített a szakmai eligazodásban.

 

- Köszönjük Doktor Úr, hogy ismét rendelkezésünkre áll és segíti a témakör részletes megértését. Miért jelentős ásványianyag a magnézium és milyen szerepet tölt be szervezetünkben?
- A magnézium olyan ásványianyag, amely az emberi szervezet számos folyamatában nélkülözhetetlen szerepet tölt be, és megtalálható testünk összes sejtjében. Jelentősége van az anyagcserében és több száz enzim szintézisében. Az emberi testben általában 25-30 gramm magnézium található, ennek a mennyiségnek közel fele a csontokban koncentrálódik, a fennmaradó mennyiség az izomzatban, májban, agyban és a sejteken kívül oszlik meg.
A magnéziumot szervezetünk nem képes előállítani, betöltött szerepét más nyomelem vagy vitamin sem képes pótolni / helyettesíteni. Természetes pótlása során oda kell figyelni azon élelmiszerekre, melyek magnéziumban gazdagok, ugyanis nem tudatos táplálkozással nehezen tartható a nemtől és kortól függően napi áltagos 250 – 350 grammos beviteli igény, mely várandós kismamák esetében akár 375 grammra is megnő a magzat egészséges fejlődése érdekében.

- Milyen körülmények okozhatják a magnézium-hiányt szervezetünkben?
- Talán a legáltalánosabb a mennyiségileg, minőségileg nem megfelelő táplálkozás, ezután azonos súllyal említeném a mozgásszegény életmódot, vagyis a rendszeres sportolás hiányát, illetve a különböző káros szenvedélyeket (alkohol, dohányzás), az egyes gyulladásos – krónikus (bél)betegségeket, valamint a speciális élethelyzeteket, mint a már említett terhesség.

- Az ásványianyag hiánya milyen tünetek formájában jelentkezik, milyen egyértelmű jelekből következtethetünk arra, hogy magnézium-hiánnyal állhatunk szemben?
- Az első kiemelendő tünet az izomfájdalom, izomfeszülés, rendszeresen sportolók esetében az is gyanúra adhat okot, ha az izomláz nagyon lassan múlik, akár hosszú napokig is fennáll. Emellett előfordulhatnak izomgörcsök és gyakori végtagzsibbadás is.
A következő jellemző tünetet az idegrendszer generálja, ugyanis az idegsejtek jelentős energiát emésztenek fel, főként egy nagyobb stresszel járó időszakban. Ilyenkor alapvetően alacsony az energiaszint, gyengeségérzet jelentkezik, csökken a koncentrációs képesség, ingerlékenyebb az egyén, gyakori és tartós fejfájás jelentkezik. Súlyosabb esetben migrén és depresszió állhat elő, zavartság érzete léphet fel, szorongás és hallucinációk sújthatják a magnézium-hiányban szenvedőt.
Szintén nem ritka, hogy a fogyókúrák és a diéták során a beteg nem fordít kellő figyelmet a visszaeső vitamin és ásványianyag mennyiség fokozott pótlására. Említettem a bevezetőben, hogy a magnézium számtalan biokémiai folyamatban is részt vesz, amelyek többek között a vérnyomást is szabályozzák. Súlyosabb esetben a vérkeringésre gyakorolt hatása szapora szívverést, szívritmuszavart is okozhat.
A tartósabb magnézium-hiány csontritkulást idézhet elő, itt kapcsolódunk vissza ahhoz, hogy a szervezet magnézium-tartalékainak fele a csontokban raktározódik. Amennyiben ezek vészesen lecsökkenek, abban az esetben sokkal törékenyebbek lesznek a csontok, illetve csontveszteség (csontritkulás) léphet fel. Mindezekkel összefüggésben kialakulhat fogszuvasodás, valamint a törött csontok gyógyulási ideje is meghosszabbodik.
Megemlíteném még, hogy a magnéziumnak jelentős szerepe van az inzulintermelésben, kóros hiánya pre-diabéteszhez vagyis inzulinrezisztenciához vezethet. Emellett felboríthatja a test hormonháztartását is, azáltal, hogy a nőknél tesztoszteron túltermelést, a férfiaknál pedig annak hiányát okozza. Előidézhet továbbá a nők esetében pre-menstruációs szindrómát (PMS), ami a havi vérzés előtt megjelenő erős fájdalmat jelenti, megnehezítve ezáltal az egyébként is érzékeny és fájdalmas időszakot.
Diagnózis szempontjából a magnézium alacsony vérszintje laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki. Az okok feltárása ennél összetettebb, belgyógyászati kivizsgálást követően határozható meg egyértelműen.

- Hogyan pótolható hatékony formában a magnézium?
- Az általános „magyar” étkezési szokások nem kedveznek a magnézium-pótlásnak. Ettől függetlenül azt javaslom, hogy minden érintett törekedjen a természetes úton történő bevitelre. Fogyasszunk minél több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, hüvelyeseket és olajos magvakat. Alapvetően nehezen felszívódó nyomelem, ezért ügyelni kell a változatosságra, illetve figyelhetünk arra is, hogy mellette kalciumban, B6 vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, amelyek elősegítik a beépülést. Erre kiválóan alkalmasak a tejtermékek.
Sok esetben – elsősorban a fokozott fizikai igénybevételnek kitetteket értve ez alatt, – nem elegendő a természetes módon bevitt mennyiség, ilyenkor kiegészíthetjük valamilyen magnézium készítménnyel. A piacon számtalan vény nélkül kapható pezsgőtabletta, kapszula, tabletta érhető el. A megfelelő termék kiválasztásánál legyen szempont, hogy mindenképpen klinikailag tesztelt készítményt válasszunk. Érdemes figyelni a betegtájékoztatóban, milyen magnéziumsót tartalmaz a készítmény, ami alapvetően a felszívódást határozza meg. A magnézium-laktát és –citrát ebből a szempontból az ajánlott kategóriába tartozik. Más sók viszont kifejezetten rosszul szívódnak fel. A túlzott mennyiség és a rossz felszívódási hatékonyság ráadásul bélproblémákhoz, hasmenéshez vezethet.

- Mikor beszélhetünk fokozott szükségletről, amikor kiemelt figyelmet kell szentelni a pótlására, hogy elkerüljük a hiányt?
- Jórészt már említettük ezeket a beszélgetés során, de az erőteljes szellemi és fizikai igénybevétel során ajánlott a magasabb bevitel. Ilyen a rendszeres és akár versenyszerű sportolás, a stresszes munkahelyi vagy tanulmányi közeg.
Várandóság esetén elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés esélyét és a koraszülést. Gyermekeknél a fejlődő és növekvő szervezetnek is kiemelt szüksége van rá serdülőkorban.
Továbbá egyes gyógyszerek alkalmazásával fokozottan ürül a magnézium a szervezetből (antibiotikumok, vízhajtók). Idős korban ebből kifolyólag sokkal gyakoribb a magnézium-hiány, ezért esetükben kiemelten figyelni kell annak pótlására.

- Köszönjük a részletes válaszokat Doktor Úr, további jó egészséget kívánunk.
- Én köszönöm a lehetőséget.

Patikánk története

 a laborban 20110318 1820272059

Kereshető gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink