Muraszombat_maA családi patikát 1842-ben, Muraszombaton (a mai Szlovénia területén) alapította dédnagyapám, Bölcs Béla. Haláláig Ő vezette a gyógyszertárat, majd fia, Dr. Bölcs Gyula vette át 1920 körül, Gyógyszertár a Magyar Koronához néven.

Nagyapám (1886-1945) jogi doktor volt, de a jól menő patika átvételéhez gyógyszerészi képesítést szerzett. Nagy tekintélynek örvendett, nemcsak szakértelme, de vállalkozó szelleme miatt is.
A családi legenda szerint egy alkalommal fel lehetett szállni egy akkor igencsak újdonságnak számító repülőgéppel (kb. 1919-et írunk!), amire természetesen a bátor patikus Úr vállalkozott. Ki is ment a falu apraja-nagyja a mezőre, ahol a leszálló gép utasát a legszebb lány hatalmas virágcsokorral fogadta. Ő lett az én nagyanyám.

 A II. Világháború végén a Mura-vidék közvetlen határmenti területe a harcok során hol magyar, hol a szerb partizánok kezére került. Nagyapa, büszkén vállalta magyarságát, a patikán mindig lobogott a nemzeti zászló. Mikor a területet végképp Jugoszláviához csatolták, a szerbek elhurcolták, majd körülbelül két hónapos börtönfogság után kivégezték. Nagymamát egy marhavagonban Magyarországra toloncolták.


Édesapám, Dr. Bölcs Béla (1920-1987), mint idősebb fiú örökölte volna a patikát, így természetesen gyógyszerész diplomát szerzett a zágrábi, majd szegedi egyetemi évek után. Évekig tartó orosz fogságból szabadulva már sem a gyógyszertár nem volt a család tulajdona, sem az országrész nem tartozott Magyarországhoz. Gyógyszertárban dolgozott alkalmazottként, majd szervezéssel kezdett foglalkozni, doktori címet szerzett. Az Egészségügyi Minisztériumba kerülve osztályvezető, majd a Gyógyszerügyi főosztály vezetője lett. Hosszú évekig képviselte Magyarországot az ENSZ Kábítószer-bizottságában.

Patika_maSzinte természetes volt, hogy nővérem, Bölcs Marietta és magam is, Bölcs Judit gyógyszerészek lettünk. Mindketten belekóstoltunk a szakma különböző területeibe, végül ismét megalapítottuk 150 év elteltével a családi patikát, Budai Korona Patika néven. A dinasztia következő tagja Buzási Bence, aki gyógyszerész-közgazdász, ősei méltán lennének büszkék rá.

Patikánk története

 a laborban 20110318 1820272059

Kereshető gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink